Cristina Cîrnaț: cum să evitați epuizarea emoțională
Astăzi, pentru a obține succesul, uneori este necesar sa lucram la 200%. Destul de des, acest ritm mega productiv nu este lipsit de consecințe și duce la o epuizare emoțională. La început e o oboseală constantă, apoi devine o epuizare completă, și în final apare întrebarea „Dar ce fac eu, în genere, aici?". Am decis să aflăm cum evită această stare una dintre cele mai pozitive și energice colege din cadrul holdingului - Cristina Cîrnaț.
Lucrez în departamentul PIM — Product Information Management. Creăm baze de date pentru achiziționarea și vânzarea de bunuri, în care sunt adunate toate caracteristicile posibile ale produselor. Lucrul este interesant, dar pe alocuri monoton și există momente în care ajungi într-o etapă de epuizare emoțională. Acest moment nu trebuie nicidecum ignorat și necesită o rezolvare.

Iată și câteva sfaturi pentru aceasta:

◼️ Învățați să vă opriți la timp! Faceți shopping, plecați în vacanță, petreceți timp cu familia. Cel mai important, ascultați-vă pe voi!

◼️ Găsiți lucrurile care vă motivează și vă setează dispoziția corectă de muncă! De exemplu, mie îmi place muzica bună. Aceasta este priza mea. Ascult muzică dimineața înainte de muncă și seara, când plec. Energie pură!

◼️Luați o pauză și respirați! Poate părea un sfat banal, dar vă asigur că este eficient! Respirați adânc, distrageți-vă de la taskul la care lucrați, faceți o cafea naturală revigorantă, așa cum obișnuim noi să facem aici la Grafit și, de asemenea, discutați cu colegii. Recent pe lista aceasta am adăugat și vederea panoramică, pur și simplu superbă, a Chișinăului, din noul birou.

◼️ Alternați taskurile! Nu stați mult timp la aceeași sarcină. De exemplu, departamentul nostru lucrează cu multe piețe din Germania până în Marea Britanie. Ești obosit să lucrezi cu jucării? E numai timpul să treci la piesele auto. Câteodată ne ajută să ne relaxăm și scaunele noastre de masaj: 15 minute și ești ca nou!

◼️ Evitați lucrul peste program. Lucrând neregulat, ești epuizat, pierzi puterea de voință și motivația, ceea ce înseamnă că ești la un pas de ardere emoțională. Cu o astfel de încărcătură emoțională e ca și în situația când continui să mergi cu o piesă defectată la mașină și cu cât mergi mai departe încep să se defecteze și altele.

◼️ Revizuiți-vă atitudinea! Discutând la interviuri cu persoane noi, eu explic că totul depinde de cum vor percepe munca – ca pe o plictiseală sau ca pe o oportunitate specială în care sunt atâtea de învățat unde permanent afli ceva nou.

◼️ Întotdeauna încercați ceva nou! Orice om are nevoie de emoții noi. Pentru aceasta nu trebuie să săriți cu parașuta sau să vă înscrieți la box. Înscrieți-vă la workshop-uri, dansați pe muzica preferată, faceți cunoștință cu oameni noi, călătoriți în toată țara. Nu există o rețetă pentru toți, găsiți ce funcționează pentru dvs! Din fericire, îmi văd munca ca pe un hobby și acest lucru mă ajută enorm de mult.

Pacea sufletească și echilibrul depind atât de mediul în care vă aflați, cât și de dvs. Observați că începeți să obosiți? Recitiți sfaturile de mai sus și aveți grijă de voi!
Подпишитесь на нас в любой из социальных сетей: